Να κλείσουν άμεσα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ζητάει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το οριστικό κλείσιμο των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και τη σταδιακή ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό, και μάλιστα άμεσα, για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, ζητεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας.
Η συνολική εικόνα των κέντρων φιλοξενίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και η μακροχρόνια διαβίωση αυτών των καταρχάς υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης επιδημιών, σύμφωνα με γνωμοδότηση που συνέταξε το ΚΕΕΛΠΝΟ και απέστειλε στα αρμόδια υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Εθνικής Αμυνας και Υγείας.
Η γνωμάτευση βασίστηκε σε αυτοψία που διενήργησαν κοινά κλιμάκια του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε 16 κέντρα φιλοξενίας προσφύγων το διάστημα από 4 Ιουλίου έως 8 Ιουλίου. Οπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, η στέγαση των προσφύγων γίνεται είτε σε πρώην στρατόπεδα είτε σε αποθήκες εν αχρησία σε εγκαταλελειμμένους βιομηχανικούς χώρους. Σε όλα τα κέντρα υπάρχει συγχρωτισμός σε ενιαίους χώρους εκατοντάδων ανθρώπων, χωρίς επαρκή εξαερισμό, με συσσώρευση απορριμμάτων και αποβλήτων, κακές συνθήκες υγιεινής, ανεπάρκεια στη χορήγηση πόσιμου νερού και κυμαινόμενη ποιότητα και ποσότητα τροφίμων. Οπως αναφέρεται στη γνωμάτευση «οι παλαιότερες χρήσεις των αποθηκών αυτών πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες έκθεσης των προσφύγων σε γνωστούς ή άγνωστους παράγοντες κινδύνου. Στην αποθήκη π.χ. του βυρσοδεψείου Καραμανλή, στο νερό από τη γεώτρηση που χρησιμοποιείται για πλύσιμο και στο χώμα περιβάλλοντος χώρου εκτιμάται ότι υπάρχουν υψηλές πυκνότητες βαρέων μετάλλων. Παράλληλα, στη σκεπή της αποθήκης υπάρχουν ημικατεστραμμένες πλάκες αμιάντου, οι οποίες επιβαρύνουν με ίνες αμιάντου τον εισπνεόμενο αέρα».
Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι σχεδόν όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής  κουνουπιών, με αποτέλεσμα την έκθεση των προσφύγων σε μεταδιδόμενα με κουνούπια νοσήματα. Αλλωστε, όπως αναφέρεται στη γνωμάτευση, «η επιλογή και η χωροθέτηση των κέντρων φιλοξενίας έγιναν χωρίς να ζητηθεί ούτε η απλή γνώμη υγειονομικών υπηρεσιών».
Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου