ΕΚΤΑΚΤΟ!Μεταφέρουν 1.200 πρόσφυγες από καταυλισμό σε παλιό μοναστήρι!



Επί ποδός βρίσκονται η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος καθώς και τοπικοί φορείς προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την εγκατάσταση προσφύγων στο κτίριο της ιστορικής μονής Παναγίας Πέτρας Ολύμπου, το οποίο είναι παντελώς ακατάλληλο. Η μητρόπολη υποστηρίζει ότι είναι άθλιες οι συνθήκες στο εν λόγω κτίριο και ότι η κυβέρνηση, αντί να μεταφέρει αυτούς τους ανθρώπους σε ένα ασφαλές κέντρο, τους… πετά σε ένα ορεινό μέρος όπου το χειμώνα σημειώνονται πολικές θερμοκρασίες.

Πρόκειται για 1.200 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Πέτρας Ολύμπου, στον αύλειο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων του πρώην ψυχιατρείου, τους οποίους το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποφασίσει να μεταφέρει μέσα στο κτίριο της μονής Παναγιάς, που βρίσκεται στην ίδια περιοχή. 

Ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος είχε αντιδράσει εξαρχής στον κυβερνητικό σχεδιασμό, εξηγώντας τους λόγους που καθιστούν το κτίριο ακατάλληλο για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων, ενώ πριν από δυο με τρεις εβδομάδες είχε λάβει τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι οι πρόσφυγες θα μεταφέρονταν σε οργανωμένη δομή στο νομό Κιλκίς. 
Ωστόσο προ ημερών ενημερώθηκε ότι εντέλει οι 1.200 πρόσφυγες του καταυλισμού της Πέτρας Ολύμπου θα μεταφερθούν στην παλιά μονή της Παναγιάς. 

Πάντως από την αρχή της δημιουργίας του υφιστάμενου κέντρου φιλοξενίας ο μητροπολίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια των προσφύγων και ιδιαίτερα των παιδιών λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους, που παρατηρούνται το χειμώνα στην ορεινή περιοχή. «Αυτήν τη στιγμή πληροφορηθήκαμε ότι θα καταλάβουν το κεντρικό κτίριο της ιεράς μονής Πέτρας Ολύμπου, για να στεγάσουν εκεί πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης, καθώς τα κτίρια όπως είναι σήμερα δεν προσφέρονται για φιλοξενία. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι και δεν αξίζουν αυτή την αντιμετώπιση. Ούτε όμως η ιστορική αυτή μονή αξίζει την υποβάθμιση και αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Από τότε που το κρύο άρχισε να γίνεται αισθητά εντονότερο, πολλοί πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, προσπαθούν όπως όπως να προστατευτούν από το ψύχος. Η φιλοξενία των προσφύγων θα πρέπει να γίνεται με όρους ανθρωπισμού, ευθύνη, οργάνωση και μέθοδο» τονίζει σε δήλωση του ο μητροπολίτης κ. Γεώργιος.
Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου