Φορητή συσκευή που...φτιάχνει φάρμακα στο λεπτό!

Φορητή συσκευή φτιάχνει δόσεις φαρμάκων κατά παραγγελία 

Η συσκευή χρησιμοποιεί μικροοργανισμούς (ζυμομύκητες) για να «γεννά» μικρές ποσότητες εμβολίων και άλλων βιολογικών φαρμάκων. Τα βιοφαρμακευτικά φάρμακα κανονικά παράγονται σε μεγάλες μονάδες, πράγμα που όμως καθιστά χρονοβόρα και δαπανηρή την μεταφορά τους σε μέρη όπου χρειάζονται επειγόντως.

Το νέο «μίνι» φορητό σύστημα παραγωγής βιοφαρμάκων αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Οι επιστήμονες του ΜΙΤ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications".

«Φαντασθείτε ότι είστε στον Άρη ή σε μια μακρινή έρημο, χωρίς πρόσβαση σε ένα κανονικό φαρμακείο, αλλά μπορείτε να προγραμματίσετε τον ζυμομύκητα να παράγει αυτός επί τόπου τα φάρμακα που χρειάζεστε», δήλωσε ο Λου.

Το σύστημα βασίζεται σε ένα στέλεχος μύκητα (Pischia pastoris), που μπορεί να προγραμματισθεί για την επιθυμητή παραγωγή φαρμάκων, μετά και από την κατάλληλη γενετική τροποποίηση που έχει προηγηθεί στο γονιδίωμά του.

Τα κύτταρα του μικροοργανισμού περιέχονται μέσα σε έναν μικροσκοπικό βιοαντιδραστήρα, ο οποίος περιέχει επίσης ένα «τσιπάκι». Η πυροδότηση της χημικής αντίδρασης για την παραγωγή του φαρμάκου γίνεται με τη διοχέτευση ενός υγρού μέσα στον βιοαντιδραστήρα, το οποίο αναμιγνύεται με τα κύτταρα του μικροοργανισμού.

Αν χρειάζεται να παραχθεί διαφορετικό φάρμακο, εισάγεται στη συσκευή ένα διαφορετικό υγρό. Προς το παρόν, χρειάζονται λιγότερες από 24 ώρες για να παραχθεί σχεδόν μια δόση φαρμάκου. Μέχρι τώρα, είναι δυνατό να παραχθούν δύο διαφορετικές θεραπευτικές πρωτεΐνες από το ίδιο στέλεχος του μύκητα.

Η όλη διαδικασία βρίσκεται σε φάση βελτιστοποίησης.
Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου