Το EWG επικυρώνει τη συμφωνία – Λευκός καπνός για την αξιολόγηση

Τις τελευταίες πινελιές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα βάλουν σήμερα στο EuroWorking Group, στρώνοντας το έδαφος για το τελικό κλείσιμο στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 24ης Μαΐου.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία -staff level agreement- σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με τους δανειστές και αυτή θα επικυρωθεί στο Euro Working Group.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων θα βρεθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για το πακέτο μέτρων, για το οποίο υπήρχε συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς επίσης και για τα θέματα του αυτόματου «κόφτη» δαπανών και την απομείωση του χρέους.
Ως προς το χρέος, το EwG θα διεξάγει τη συζήτηση –με τη συμμετοχή της Κομισιόν και το ESM- επί τη βάση των εναλλακτικών προτάσεων που κατατέθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, ενώ αναμένεται να επικυρωθεί η υπάρχουσα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν μία σειρά από εναλλακτικές προτάσεις όπως η επιμήκυνση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής δανείων, η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, όπως επίσης και η δυνατότητα εξαγοράς από πλευράς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μέρους των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υναφθεί με ψηλότερο επιτόκιο από εκείνο των Ευρωπαίων.
Από πλευράς κυβέρνησης, το πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα (κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πακέτο έμμεσων φόρων και αυτόματος «κόφτης») θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες στις 17 Μαΐου.
Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου