Δήμαρχοι Κρήτης: Σε δωμάτια οι πρόσφυγες και όχι σε camp

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η κρίσιμη σύσκεψη της ΠΕΔ Κρήτης, με τους δημάρχους του νησιού, να καλούνται να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις για τα σημεία, όπου θα μεταφερθούν οι 2000 πρόσφυγες που θα φτάσουν στο νησί, στα τέλη Νοεμβρίου, με το πέρας δηλαδή της τουριστικής περιόδου.
Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη.
Οι δήμαρχοι στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί στην πρόταση των δημάρχων του Ηρακλείου, να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες σε σπίτια και όχι σε ανοιχτές δομές, πρόταση την οποία έκανε αποδεκτή και ο υπουργός.
Μάλιστα όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο κ. Μουζάλας σε πρόσφατη επικοινωνία τους της είπε πως μόλις βρεθούν τα σπίτια το υπουργείο θα στείλει κλιμάκιο για να τα δει και αν χρειαστούν επισκευές θα τις κάνει το υπουργείο. Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε μάλιστα, σύμφωνα με τη κ. Λιονή, τόνισε πως στους ιδιοκτήτες των σπιτιών το υπουργείο θα προκαταβάλει τα 12 πρώτα ενοίκια.
Ο Περιφεριάρχης Κρήτης τόνισε στους αυτοδιοικητικούς πως πρέπει να είναι ενωμένοι για να αντιμετωπίσουν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. «Πρέπει να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνουν όσα θα ειπωθούν στην αρχή. Όταν λέμε 2000 άτομα, να είναι 2000 πρόσφυγες, μην αυξηθεί ο αριθμός», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης και συνέχισε:
«Κάνουμε μία προσπάθεια να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και πρέπει να διαχειριστούμε ώριμα την κατάσταση, βάσει συγκεκριμένου σχεδιασμού».
Αν και ο Δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός, για δεύτερη φορά απηύθυνε πρόσκληση στον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής, η συνεδρίαση της ΠΕΔ πραγματοποιείται απουσία του κ. Μουζάλα, καθώς όπως επισήμανε σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, «έχει επιβαρυμένο πρόγραμμα, που δεν του επιτρέπει να φύγει από την Πρωτεύουσα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παντελώς απόντες από τη σύσκεψη είναι οι βουλευτές του νομού Χανίων και του νομού Ρεθύμνου.
Απόντες από τη σύσκεψη είναι και οι κρητικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι χθες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το θέμα. Οι Αυγενάκης - Πλακιωτάκης - Ο. Κεφαλογιάννης και Γ. Κεφαλογιάννης τονίζουν πως δεν συμμετέχουν στη σύσκεψη καθώς δεν υπάρχει κυβερνητική εκπροσώπηση άρα ούτε και παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του θέματος.
Παρόντες στη σύσκεψη είναι ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης και αντιπεριφερειάρχες του νησιού, επίσης οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηγουμενίδης και Σ. Βαρδάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, και ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Θραψανιώτης, ενώ από συνεργάτη του εκπροσωπείται ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, παρά τις ενστάσεις και των βουλευτών του κόμματος για την απουσία Μουζάλα από τη σύσκεψη.

Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου