ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΙΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΩΘΕΙ ΙΘΑΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

«Τι γίνεται με τη χορήγηση ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών;», διερωτάται σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, σημειώνοντας πως σε λίγες μόνο ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ψήφιση, δημοσίευση και θέση σε εφαρμογή του Ν.4332/2015, με τον οποίο – μεταξύ άλλων – δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών, εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή φοίτησαν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Όπως επισημαίνει, είχαμε από τότε, ως Ποτάμι, επισημάνει τόσο την ύπαρξη συντηρητικών νομοθετικών παραμέτρων εντός των σχετικών διατάξεων όσο και την ενδεχόμενη απροθυμία της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει το σημαντικό αυτό νομοθέτημα, υπό την ανοχή φυσικά των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων. Και δυστυχώς, δεν πέσαμε έξω!
Έτσι, φτάνοντας στον ένα χρόνο «εφαρμογής» του νόμου, το Ποτάμι έχει διαπιστώσει ότι:
  • οι εκκρεμείς αιτήσεις από το 2010 και εντεύθεν, οι οποίες θα εξεταζόταν «κατά προτεραιότητα», βρίσκονται ακόμη στα συρτάρια Δήμων και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων,
  • οι αιτήσεις των νέων δικαιούχων (γέννηση, φοίτηση) δεν έχουν επίσης ακόμη διεκπεραιωθεί, με τις σχετικές προθεσμίες να ορίζονται από έξι (6) μήνες έως ένα (1) έτος,
  • δικαιούχοι περιμένουν μέχρι και 7 μήνες για να λάβουν βεβαίωση φοίτησης από τις συν-αρμόδιες (!) υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να έχουν στη συνέχεια δικαίωμα να υποβάλουν την αίτησή τους και:
  • χιλιάδες ακόμη άνθρωποι, κοινωνικά ενταγμένοι και διαμένοντες στη χώρα επί δεκαετίες και συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα τις ουσιαστικές προϋποθέσεις, βρίσκονται εκτός πλαισίου, μην καταφέρνοντας να λάβουν ακόμη και – άκουσον άκουσον – άδεια διαμονής στη χώρα, λόγω των κωλυμάτων που τίθενται από την ισχύουσα «περί αλλοδαπών» νομοθεσία.
«Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι στηρίζουμε έμπρακτα την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών ως καθήκον μας απέναντι στην ίδια την Ελλάδα. Την Ελλάδα, πατρίδα όχι μόνο δική μας, των γηγενών, αλλά και αυτών των πραγματικά άξιων ανθρώπων, των παιδιών των οικονομικών μεταναστών, που έχουν ζήσει εδώ και δεκαετίας δίπλα μας, έχουν φοιτήσει στο ίδιο σχολικό θρανίο με τα παιδιά μας και τώρα είτε σπουδάζουν είτε εργάζονται, συνδιαμορφώνοντας ενεργά το παρόν και το μέλλον της χώρας μας. Απαιτούμε συνεπώς να κινητοποιηθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι αρμόδιες υπηρεσίες υπό τη στενή επίβλεψη των υπηρεσιακών και πολιτικών προϊσταμένων τους, προς την κατεύθυνση της απρόσκοπτης εφαρμογής του νόμου, σύμφωνα και με τις στοιχειώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει το Ποτάμι.

ΠΗΓΗ :NEWSBEAST
Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου