Τέλος το 70% των κέντρων φιλοξενίας - Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενδοχώρα

Το 70% από τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών που έχουν δημιουργηθεί στην ενδοχώρα, πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στην οργάνωση της β’ φάσης της φιλοξενίας των προσφύγων που θα παραμείνουν στην Ελλάδα, ορισμένες από τις υπάρχουσες δομές θα διατηρηθούν και θα αναβαθμιστούν, αλλά η πλειονότητα των κέντρων φιλοξενίας που δημιουργήθηκαν υπό πίεση την άνοιξη και δεν πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για μακροχρόνια φιλοξενία, θα αντικατασταθούν οι «μικρούς Ελαιώνες» σε όλη την Ελλάδα. Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τονίζει στην Καθημερινή ότι «πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα κριθεί από την υλοποίησή του».
Το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης για τα 42 κέντρα φιλοξενίας που έχουν στηθεί σε πρώην βιομηχανικούς χώρους, πολλά από τα οποία είναι ακατάλληλα.  Πηγές από την ομάδα αξιολόγησης αναφέρουν ότι τα κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό, τα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια είναι ανάμεσα σε αυτά που θα παραμείνουν οπωσδήποτε.  Παράλληλα, σε συνεννόηση με τους δημάρχους Κιλκίς και Παιονίας (Ειδομένη ) θα καταργηθούν τα camp που λειτουργούν σε πρώην στρατόπεδα στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο (στρατόπεδο Μαζαράκη και θα δημιουργηθεί νέο κέντρο φιλοξενίας σε χώρο που έχει αποφασιστεί. Στη δομή φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου (παλαιό ψυχιατρικό νοσοκομείο) αναμένεται να μεταφερθούν όλοι οι Γιεζίντι, καθώς άλλωστε οι ίδιοι έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να βρίσκονται σε ξεχωριστή δομή από τους υπόλοιπους . Ήδη, στους πρόποδες του Ολύμπου βρίσκονται 1385 άτομα.
Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι ο κ .Μουζάλας βρίσκεται σε επικοινωνία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με δήμους που έχουν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους, προκειμένου να προτείνουν σημεία για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας είτε σε συγκεκριμένα κτίρια είτε σε εκτάσεις που θα τοποθετηθούν οικίσκοι. Τα κέντρα φιλοξενίας θα χωρούν το πολύ έως 1000 άτομα και σε αυτά θα μεταφερθεί ο πληθυσμός από εκείνα που θα κλείσουν στις αρχές του φθινοπώρου.
Δύσκολο αποδεικνύεται το εγχείρημα της φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που πρέπει να πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές εφόσον σύμφωνα με τα στοιχεία, δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να φτάσει τις 2.000. «Για να φτιάξουμε δομές πενήντα ατόμων για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων θα χρειαζόταν να βρούμε 40 χώρους, οι οποίοι να στελεχωθούν και με το κατάλληλο προσωπικό. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου. Όπως εξηγεί το υπουργείο σχεδιάζει μέσα στα camp που φιλοξενούνται οικογένειες, να δημιουργηθούν  σε χωριστό σημείο «σπιτάκια» για τους ανήλικους, έτσι ώστε να βρίσκονται σε προστατευμένο , κατά κάποιον τρόπο και ελεγχόμενο περιβάλλον, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί ξεχωριστή δομή.  Όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τον πρώτο χρόνο δεν θα ενταχθούν στα σχολεία των περιοχών που θα διαμένουν , δεδομένου ότι πρόκειται για πληθυσμούς σε μετακίνηση. Όπως σχεδιάζεται, είτε θα παραδίδονται μαθήματα για τα παιδιά μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, είτε θα δημιουργηθούν τάξεις που θα λειτουργούν το απόγευμα στα σχολεία της περιοχής.
«Το σχέδιο που έχουμε καταρτίσει με το υπουργείο Παιδείας είναι να δημιουργήσουμε ένα προκαταρκτικό έτος κατά το πρότυπο της Γερμανίας» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.  

Πηγή:Καθημερινή 
Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου