Συγκυβέρνηση στο Γιβραλτάρ ζητά η Μαδρίτη μετά το Brexit

Η Ισπανία επιμένει σε συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μέρος της ισπανικής εδαφικής κυριαρχίας. Το Brexit ίσως ανοίξει τον δρόμο γι' αυτό, αφού το Γιβραλτάρ ψήφισε σαρωτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με ποσοστό 96%.


Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία-Μαργκάλο υποστήριξε ότι λυπάται για την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ, ωστόσο υπαινίχθηκε ότι το Brexit θα τονώσει τις αξιώσεις της χώρας του στο Γιβραλτάρ.
«Η συγκυριαρχία στο Γιβραλτάρ είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ», τόνισε ο πολιτικός σε σημερινή του ραδιοφωνική συνέντευξη, σύμφωνα με τους Financial Times.
«Η ισπανική σημαία είναι πιο κοντά στο να κυματίσει στον Βράχο, ωστόσο κανείς δεν θα έπρεπε να θεωρήσει ότι πανηγυρίζω με αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.
Το μικρό αυτό κομμάτι βρετανικού εδάφους έχει σταθεί εδώ και πολύ καιρό πηγή τριβής μεταξύ Λονδίνου και Μαδρίτης, ενώ η δεύτερη υποστηρίζει ότι το Γιβραλτάρ αποτελεί μέρος της ισπανικής εδαφικής κυριαρχίας.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ακόμη και η ιδέα της συγκυριαρχίας -κάτι που πρότεινε ο Ισπανός υπουργός με τις σημερινές του δηλώσεις- αντιμετωπίζει τη σθεναρή αντίσταση τόσο του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και του ίδιου του Γιβραλτάρ.
Ισπανοί αξιωματούχοι έχουν εδώ και καιρό επιχειρηματολογήσει ότι ένα Brexit θα μπορούσε να μεταστρέψει το debate επάνω στο ευαίσθητο θέμα, εφόσον η συμμετοχή στην ΕΕ αυτή τη στιγμή προσφέρει τη νομική βάση για τη διατήρηση των ανοικτών συνόρων μεταξύ Ισπανίας και Γιβραλτάρ.
Στο χθεσινό δημοψήφισμα, το Γιβραλτάρ ψήφισε σαρωτικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, με ποσοστό96%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με όλες τις εκλογικές περιοχές της Βρετανίας.
Σχετικά με την ευρύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη, ο Γκαρσία-Μαργκάλο ανέφερε ότι «δεν έχουμε υπολογίσει σωστά το μέγεθος της αγανάκτησης στην Ευρώπη».
Share on Google Plus

About ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου